دانشکده علوم اجتماعی و فرهنگی - اخبار > تاریخ تحولات سیاسی جمهوری اسلامی ایران
 


چاپ خبر Print

تاریخ تحولات سیاسی جمهوری اسلامی ایران


تاریخ تحولات سیاسی جمهوری اسلامی ایران


تاریخ تحولات سیاسی جمهوری اسلامی ایران

کتب جدید خریداری شده از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برای کتابخانه تخصصی دانشکده علوم اجتماعی و فرهنگی

جلد اول این اثر با بررسی شرایط و علل وقوع رویدادهای سیاسی و اجتماعی کشور از تاریخ ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ تا ۱۳ آبان ۱۳۵۸ نشان می‌دهد مجموعه تحولات نه ماه آغازین حاکمیت نظام جمهوری اسلامی، علیرغم مشکلاتی که به کشور تحمیل کرد، در مجموع به پالایش نظام و تقویت خط انقلابی امام (ره) منجر شد. اگرچه برخی رویدادهای مقطع تاریخی مذکور به طور مجزا مورد بررسی قرار گرفته اما در این مجموعه برای تبیین نظام مند و تحلیلی این رویدادها در کنار هم را به صورت یک مجموعه مستقل اقدام شده است. روایت و  تحلیل تاریخی صحیح و منطبق بر واقعیت این رویدادها، برای جلوگیری از تحریف بیشینه‌ی انقلاب اسلامی و مقابله با تبلیغات گسترد‌ه‌ی رسانه‌های مغرض و ضد انقلاب حائز اهمیت فراوان است.
جلد دوم تاریخ تحولات سیاسی جمهوری اسلامی ایران انباشته از حوادث تلخ و شیرین است که از آن میان و رخدادهای سال ۱۳۵۸ از برجستگی‌ خاصی برخوردار است. نیمه اول این سال با فشار بی‌امان دشمنان داخلی و خارجی همراه بود. چند روزی از پیروزی انقلاب سپری نشده بود که حزب دموکرات کردستان ایران با تصرف پادگان مهاباد و به‌غارت بردن سلاح‌های سبک و سنگین، آتش‌افروزی در منطقه آغاز نمود. در فروردین ۱۳۵۸، سازمان چریک‌های فدایی خلق منطقه قومی دیگری را هدف قرار داد و در ترکمن صحرا دست به آشوب و فتنه‌گری زد. حزب جمهوری خلق مسلمان که ظاهرا در رقابت با حزب جمهوری اسلامی پای به عرصه‌ی سیاسی نهاده بود، بسیار سریع ماهیت خود را لو داد و خوزستان نیز از ناامنی‌های قومی در امان نماند... اما نیمه‌ی دوم سال ۵۸ اوضاع دگرگون شد و اراده نظام به سمت مقابله با گروه‌هایی رفت که پس از پیروزی انقلاب خیلی زود در مقابل دولت اسلامی صف‌آرایی نمودند. منشا کانونی همه‌ی تحولات منفی در ایران، سفارت ایالات متحده آمریکا در ایران بود.
جلد سوم مقطع مورد مطالعه اين پژوهش يعني از پنجم ارديبهشت تا 31 شهريور 1359 را مي‌توان يکي از دوره‌هاي مهم و سرنوشت‌سازِ پس از پيروزي انقلاب اسلامي دانست. در‌واقع ريشه‌ي تحولات اين مقطع، به انقلاب اسلامي و ماهيت و تبعات داخلي، منطقه‌اي و بين‌المللي آن بازمي‌گردد. اين برش زماني با وقايع و موضوعاتي چون واقعه‌ي طبس آغاز مي‌گردد و سپس با وقايع دانشگاه‌ها و اعلام انقلاب فرهنگي، موضوع پاک‌سازي‌ها، مسائل مربوط به گروگان‌گيري، آغاز به کارِ اولين دوره‌ي مجلس شوراي اسلامي، اختلافات بني‌صدر با نخست‌وزير و نهادهاي انقلابي ازجمله موضوع نوار دکتر آيت، موضوع انتخاب نخست‌وزير و کابينه، ترورها و درگيري‌هاي پراکنده در نقاط مختلف کشور، تحوّلات کردستان و غرب کشور، کودتاي نقاب(نوژه)، مسائل مربوط به دانشجويان خارج کشور، سخنراني هفدهم شهريور رئيس‌جمهور ادامه مي‌يابد و نهايتاً با تحرّکات عراق در غرب کشور و آغاز جنگ تحميلي پايان مي‌يابد.
جلد چهارم این اثر تاریخ تحوّلات جمهوری اسلامی ایران را از آغاز جنگ تحمیلی در 31 شهریور 1359 تا عزل بنی‌صدر در اول تیرماه 1360 بررسی و تحلیل نموده است. تحوّلات مهمی در این دوره‌ی تاریخی رخ داده است که تهاجم گسترده‌ی ارتش بعثی به ایران، بحران‌آفرینیِ ضدانقلاب برای جلوگیری از تثبیت نظام جمهوری اسلامی، مقاومت ایران در برابر تجاوز نظامی عراق، سقوط خرمشهر، واکنش‌های بین‌المللی به حمله‌ی عراق بر ضد ایران و حوادثِ منجر به استیضاح و عزل اولین رئیس‌جمهور ایران از مهم‌ترین آنها به‌شمار می‌رود‌.
جلد پنجم در اين دوره‌ی کوتاه ولي پرتلاطم از تاريخ انقلاب اسلامي(از عزل بنی‌صدر تا فتح خرمشهر)، مردم ايران شاهد ازدست‌دادن بسياري از سران انقلاب اسلامي بودند. در اين دوران ضدانقلاب توانست يک رئيس‌جمهور و يک نخست‌وزير، يک رئيس قوه‌ي قضائيه، يک دادستان کل انقلاب، چندين وزير و معاون وزير، چندين نماينده‌ي مجلس، چندين امام‌جمعه‌ي مرکز استان و بسياري از مؤمنين طرفدار انقلاب را به شهادت برساند. همچنين کشور شاهد چند کودتاي نافرجام، برگزاري دو انتخابات رياست‌جمهوري، روي‌کار‌آمدن سه نخست‌وزير و سه کابينه‌ي وزرا‌، برملاشدن ماهيت چندين جريان سياسي به‌ظاهر همراه انقلاب، رفع محظورات از ارتش و سپاه بود که در نهايت به فتح خرمشهر منجرشد
جلد ششم سال‌های نخست پیروزی انقلاب اسلامی دوران بسیار سرنوشت‌ساز و تعیین‌کننده‌ای بود لذا مطالعه‌ی تحولات آن می‌تواند ما را با حجم فراوانی از بحران‌ها و مشکلات کم نظیر انقلاب آشنا سازد. بازخوانی اتفاقات و رویدادهای این سالها به تحلیل هایمان رنگ تازه‌ای می‌بخشد که چگونه نیروهای جوان و کم تجربه‌ی انقلاب در برابر تمام توطئه‌ها و بحران سازی‌های قدرت های بزرگ و ایادی آنها در داخل کشور ایستادگی و مقاومت کردند. جوانانی که تنها با یاری جستن از امدادهای خداوند و زیر سایه ظی رهنمودهای الهی و انقلابی امام خمینی، غیرممکن‌ها را ممکن ساختند و با شکست و ناامیدی، بیگانگی و سر ستیز داشتند.
جلد هفتم این اثر به بررسی تحولات سیاسی جمهوری اسلامی ایران از ۲۴ مرداد ۱۳۶۲ تا ۲۲ اسفند ۱۳۶۲ می‌پردازد. بررسی عملکرد نظام جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۲ از این جهت مهم است که در این سال نیروهای انقلابی در مواجهه با مشکلات داخلی و خارجی اعم از اقدامات احزاب و گروههای تروریست مخالف نظام، وضعیت جبهه‌های جنگ تحمیلی و تحریم‌های بین المللی توانستند گام‌های مهمی در جهت تثبیت نظام جمهوری اسلامی بردارند. این سیاست‌ها هرچند در عرصه داخلی باعث تثبیت بیشتر نظام گردید اما به نوعی استکبار جهانی و نظام سلطه را در دشمنی با نظام جمهوری اسلامی و تاثیرات آن راسخ‌تر نمود.



فایل‌های ضمیمه:
1402/03/16 - ١٥:١٩ / شماره خبر: ٣٩٥٩ / تعداد نمایش خبر: 93
1402/03/16 - ١٥:١٩ / Code: ٣٩٥٩ / Number: 93

خروج