دانشکده علوم اجتماعی و فرهنگی - اخبار > برگزاری نشست "کلیات اصول نانوشته قانون اساسی"
 


چاپ خبر Print

برگزاری نشست "کلیات اصول نانوشته قانون اساسی"


 برگزاری نشست


به گزارش روابط عمومی دانشکده علوم اجتماعی و فرهنگی دانشگاه جامع امام حسین علیه‌السلام؛ روز دوشنبه به تاریخ ۱۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰ نشست کلیات اصول نانوشته قانون اساسی به همت مرکز علم و فناوری حقوق با ارائه دکتر سید عبادالله جهان‌‌بین عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی و دکتر ابراهیم شمشیری پژوهشگر ارشد حقوق اساسی در دانشکده علوم اجتماعی و فرهنگی برگزار شد.

در ابتدای نشست دکتر شمشیری بیان کرد که قانون اساسی بالاترین هنجار حقوقی جامعه سیاسی و شامل ساختار حکومت و حقوق بنیادین بوده و برای همه الزامی است. ایشان ویژگی‌های قانون اساسی را بر شمرد و اینکه قانون اساسی مطلوب از چه اصولی تشکیل شده‌است و همچنین درخصوص مفهوم وماهیت اصول نانوشته مطالبی را ذکر بیان داشت؛ از جمله اینکه هیجانات تغییر یک نظام سیاسی، دقت و سرعت تدوین قانون را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد به‌گونه‌ای که ممکن است تا چندین سال آن قانون مورد اصلاح و بازنگری قرار نگیرد. در این میان این احتمال وجود دارد قواعدی به‌عنوان مجموعه قانون اساسی ظهور یابند که از ابتدا در متن قانون اساسی گنجانده نشده‌اند و یا حتی با اصلاحات بعدی نیز وارد قانون نشوند. به این معنا که برای پذیرش آن به‌عنوان خلق یک اصل اساسی، همان‌گونه که در مورد ایجاد یک اصل نوشته قانون اساسی مطرح است سابقه تاریخی وجود ندارد یعنی هیچ لحظه سیاسی خاصی منجر به ظهور آن قاعده نشده، بلکه سیر تاریخ سیاسی و عمل بازیگران سیاسی باعث ایجاد آن شده است.

در ادامه آقای دکتر جهان بین درخصوص مفهوم وماهیت اصول نانوشته مطالبی را ذکر نمود. ایشان معتقد بود که مصادیق اصول نانوشته شامل عرف، رویه و حکم حکومتی است و به بیان هرکدام از موارد مذکور پرداخت. وی عرف اساسی را از مهمترین زمینه‌های تکمیل و رفع خلاهای موجود در قانون اساسی مدون دانست و با وجود برخی مخالفت‌های اولیه امروزه در زمینه جایگاه و نقش شاخص و موثر آن تردیدی وجود ندارد. در پایان جلسه نیز دکتر جهان بین و دکتر شمشیری نیز بیان داشتند که اصول نانوشته قانون اساسی نیازمند وجود شرایطی است که از جمله این شرایط وجود صلاحیت پیش‌بینی شده در قانون اساسی (با ماهیت اساسی) برای مرجع صالح، تکرارشوندگی رفتار مشابه در موارد مشابه، عدم اعتراض سایر بازیگران سیاسی مرتبط و تکوین تدریجی رویه دانست.
این سلسله‌جلسات به همت مرکز علم و فناوری حقوق دانشکده علوم اجتماعی و فرهنگی به صورت هفتگی برگزار می‌گردد.


فایل‌های ضمیمه:
1401/02/24 - ١٧:٠٦ / شماره خبر: ٢٩٢٢ / تعداد نمایش خبر: 455
1401/02/24 - ١٧:٠٦ / Code: ٢٩٢٢ / Number: 455

خروج