يکشنبه ٠٧ مرداد ١٤٠٣
 


چاپ خبر Print

کتاب | درآمدی بر مديريت اسلامي (مباني و مسائل)


کتاب | درآمدی بر مديريت اسلامي (مباني و مسائل)

دانش مدیریت اسلامی، پس از انقلاب اسلامی ایران، به یکی از مهم ترین دغدغه های نظام اداری و سازمان ها تبدیل شده است. مراکز علمی و فرهنگی متعدد در این سالها کوشیده اند. نقشی در این زمینه ایفا کنند و با ارائه دیدگاه های مناسب، به بهبود و اسلامی سازی آن بپردازند. پژوهش های متعددی با هدف طراحی دانش مدیریت اسلامی انجام شده است. این کوشش ها هر یک به سهم خود توانسته است زوایای این دانش را آشکار سازد.

از مهم ترین چالش های پیش روی اسلامی سازی علوم انسانی، موضوع رابطة دين و علم بود که در سال های اخير اندیشمندان اسلامی توانستند این رابطه را به خوبی تبیین کنند و ابهامات مسیر را برطرف سازند. دانش مدیریت که در بستر اسلامی بدان توجه می شود، توانسته است فضای جدیدی را در محیط های علمی برای ساخت و کاربرد دانش مدیریت ایجاد کند، تدوین دانش مدیریت اسلامی نیازمند تبیین زیرساخت های بنیادی این دانش است. همه دانش های علوم اجتماعی بر پایه پیش فرض ها و بنیادهای فلسفی شکل می گیرند. حل مسائل این دانش ها نیز با اتکا به غنای بنیاد های فلسفی ممکن است.

در تدوین دانش مدیریت اسلامی باید کوشش شود که پایه های اصلی این دانش، در حوزه های زیربنایی و در چارچوب های پذیرفته شده اسلام طراحی گردد. معرفت شناسی، هستی شناسی، الهیات و دین شناسی، انسان شناسی، ارزش شناسی و روش شناسی، شش دانشی هستند که در این کتاب به آنها از دیدگاه اسلامی توجه شده است.

معرفت شناسی دانشی است که به تعریف معرفت، امکان معرفت، انواع معرفت، راه ها و ابزارهای کسب معرفت معیار اصلی معرفت و ... می پردازد. این دانش، ابزار اولیه برای ورود به هر دانشی است.

هستی شناسی دانشی است که به بررسی ماهیت و قواعد کلی حاکم بر نظام هستی می پردازد و با شناخت آنها می توان درباره نظام هستی شناخت پیدا کرد.

الهیات و دین شناسی دانشی است که باورها و اعتقادات دینی مدیران اسلامی را در تعامل با پدیده های هستی بیان می کند. اعتقاد مدیران اسلامی به وابستگی انسان به خداوند، به منزله خالق نظام هستی و ضرورت تطبيق برنامه زندگی بر پایه آموزه های وحیانی در این مبنا كانون تحقيق قرار می گیرد.

انسان شناسی دانشی است که بیان می کند انسان مهم ترین مخلوق خداوند در این عالم است و همه زمینه ها برای تکامل او فراهم شده است. با شناخت انسان می توان توانایی ها و ضعف های او را بهتر شناخت انسان موجودی دو بعدی است و ارزش او والاتر از محدوده ماندن در این دنیاست.

ارزش شناسی است که بیان کننده دیدگاه دین مقدس اسلام در باب مطلوبیت و نامطلوبیت است. تبیین سودمندی برای فرد یا جامعه، سودمندی در این دنیا یا در سرای آخرت، یا تبیین نقطه مقابل سودمندی، مو ضوع بحث این دانش است که از منظر عقلی و بر پایه مستندات دینی بررسی می شود.

روش شناسی دانشی است که مسیر تحصیل و تحقیق یک دانش را تبیین می کند. در روش شناسی اسلامی، محققان می آموزند که منابع، شیوه های تحلیل و.. در مطالعات اسلامی چگونه سامان می یابد. همچنین بعد از کاوش در مبانی مدیریت اسلامی، تلاش شده است که الگویی برای شناسایی مسائل مدیریت اسلامی ارائه شود تا دانش پژوهان با کاربرد مبانی، در طراحی مدیریت اسلامی آشنا شوند. همچنین به تلاش های اندیشمندان مسلمان در جمهوری اسلامی ایران، کشورهای شرق آسیا و کشورهای عربی برای طراحی مدیریت اسلامی نیز به صورت گذرا و اجمالی پرداخته شده است و آثار آنان بررسی و تحلیل شده است.

درآمدی بر مدیریت اسلامی (مبانی و مسائل) کتابی است که برای مقطع کارشناسی مدیریت، تدوین شده است. در این کتاب تلاش شده با استفاده از آخرین دستاوردهای مطرح در مبانی دانش مدیریت و یافته های محققان اسلامی، مطالب به صورت روان، ساده نویسی شود. هر چند مباحث مربوط به مبانی و فلسفه، نیازمند تأمل و دقت بیشتری است. بر این اساس، در تدوین این کتاب هفت معیار اساسی مد نظر قرار گرفته است.

1 بهره مندی از آیات قرآن کریم در موضوعات مختلف به منظور تبیین دیدگاه وحیائی

2 توجه ژرف به دانش فلسفه اسلامی برای تبیین عقلانی مبانی مدیریت اسلامی

3 استفاده فراوان از یافته های دانش مدیریت و تبین رابطه آنها با آموزه های اسلامی

4 تلاش برای بومی سازی دانش مدیریت، متناسب با فرهنگ ایران اسلامی

5 تمرکز بر طرح مطالب کارآمد و کاربردی و پرهیز از مطالب غیر ضرور

6 ایجاد رابطه بین مبانی مدیریت اسلامی و مسائل مطرح در دانش مدیریت

7 تدوین مجموعه ای مختصر و کوتاه از مبانی فکری و فلسفی مدیریت اسلامی

این کتاب توسط دکتر محسن منطقی تدوین شده و به صورت مشترک توسط انتشارات دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام و مؤسسه امام خمینی (ره) منتشر شده است. 


فایل‌های ضمیمه:
1401/01/27 - ١٧:١٢ / شماره خبر: ٢٨٦١ / تعداد نمایش خبر: 449
1401/01/27 - ١٧:١٢ / Code: ٢٨٦١ / Number: 449

خروج




«نشریات علمی مرکز»

    


آدرس: تهران - بزرگراه شهید بابایی - دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام 

  پست الکترونیکی: ist@ihu.ac.ir

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دانشگاه جامع امام حسین(علیه السلام) می باشد.
همراهان این صفحه:19787