دانشکده علوم اجتماعی و فرهنگی - اخبار > معرفی کتاب "تصویر آینده"
 


چاپ خبر Print

معرفی کتاب "تصویر آینده"


معرفی کتاب

ناشر:دانشگاه جامع امام حسین (ع)
 
نیم قرن می گذرد از زمانیکه کتابی با عنوان «تصویر آینده» به رشته تحریر درآمد که با روندپژوهیِ تاریخی – تمدنی، سه تمدنِ «یونان»، «ایران» و «بنیاسرائیل» را مورد بررسی قرار میدهد. این کتاب توسط یکی از آیندهپژوهان مطرح به نام «فرد پولاک» به زبان هلندی نگاشته شده است که سالها بعد توسط همکار و همسایه قدیمیاش، کِنِث بولدینگ به زبان انگلیسی تلخیص و ترجمه گردید و از آن به بعد، به عنوان کتابِ مرجع در میان آیندهپژوهان، دست به دست میشود. اگرچه زمان نگارشِ کتاب مذکور، به بیش از نیم قرن پیش باز میگردد لکن به دلیل نوع نگاه تاریخی – تمدنیاش، دارای اعتبار علمی بوده و همچنان مورد توجه آیندهپژوهان و محافل آینده پژوهی است. 
جان مایه اصلی کتاب حاضر این است که بدبینی افراد یک جامعه (ملت) موجب می شود تا تصویرشان به آینده، منفی و در نتیجه، انگیزهشان برای حرکت به سوی پیشرفت، کاهش یابد و این یعنی سرآغازِ غروب یک تمدن. به عبارت دیگر، در هر نمونه از شکوفائی فرهنگی - تمدنی، تصویری مثبت از آینده در کار است و عامل اصلی در هر فساد و زوال فرهنگی – تمدنی، تصویر تضعیف شده‌ای از آینده است. عملاً خودِ تصویرِ آینده، تابع حرکت رفت و برگشتی میان قطبهای بدبینی و خوشبینی است و این تصاویر مانند یک فشارسنج عمل کرده و فراز و فرودهای احتمالی یک فرهنگ را نشان میدهند. به این ترتیب، بررسی دقیق تصاویر حاکم، ما را در موقعیّت پیشبینی آیندهی احتمالی قرار می دهد.
به این نکته باید اشاره شود که اگرچه متن این کتاب سالهاست مورد توجه بوده و ذهن مترجمین را به خود درگير كرده است اما اين انگيزه در دو مقطع زماني به شدت تقويت گرديد. مقطع اول در سال چهلم انقلاب یعنی سال 1397 زمانیکه نبرد رسانهاي دشمن به اوج خود رسيده بود. در چنین شرایطی رهبر انقلاب در جمع يكصدهزار نفري بسيجيان بحثي با عنوان «تصويرسازي نادرست واقعيتها توسط دشمن» را مطرح نمودند. محتوای سخنرانی ایشان به این موضوع پرداخته میشد که قلب نبرد نرم دشمن، زدن اميد جامعه ايراني با ترسیم تصویري تاريك و مبهم از آینده ایران در اذهان عمومی است. مفهومي كه مترجم از آن با عنوان «جنگ تصويرسازي» يا «نبرد روايتها» ياد ميكند؛ نبردي كه در آن، هر روايتي (ولو روايت نادرست) غلبه كند آينده بر همان مبنا بين الاذهاني شده و شكل میگیرد. مقطع دوم زماني بود كه در فضاي كشور، مطالبي له يا عليه زوال قدرت نرم آمريكا مطرح گرديد و موجب ايجاد سردرگمي در میان محققان جوانتر شد؛ فارغ از سو گيري ذهني و طرفداري از هر يك، آنچه میتوانست ابهامات این موضوع را شفاف نماید، نگریستن از زاویه دید یک اندیشمند غربی است. به همین دلیل نوع نگاه يك انديشمند غربي به آينده خودشان جذابيت بالايي براي مترجم ايجاد نمود و احتمالاً همين موضوع براي ساير محققين نيز جذاب بوده و قطعاً بسياري از شبهات را پاسخ  خواهد داد. .
 
 
نویویسنده:فرد پولاک
ترجمه:دکتر حسین ظفری/محمد منیری

فایل‌های ضمیمه:
1399/08/11 - ١٤:٥٦ / شماره خبر: ١٤٦٦ / تعداد نمایش خبر: 198
1399/08/11 - ١٤:٥٦ / Code: ١٤٦٦ / Number: 198

خروج